Zachęcające kolory?

Wielu z nas kupuje napoje

Często są to Tymbarki, Pepsi oraz oranżady. Wszystko to wybieramy z prostych powodów. Smakuje nam słodki posmak przez co chcę nam się pić coraz więcej niezdrowych napojów. Przyczyną takie odczucia jest zawarty przez producenta syropu glukozowo-fruktozowego. Prawdą jest, że nie we wszystkich słodkich sokach jest ten syrop, ale występować mogą tam inne niezdrowe zamienniki, rzadko kiedy natrafiamy na naprawdę dobry napój.
Jednak chciałabym poświęcić szczególną uwagę jednemu napojowi.



Panie i panowie jest to...Oranżada.
Każdy z nas pewnie nie raz ją pił, ale czy byliśmy świadomi jej składników. Dorośli kojarzą ją ze smakiem swojego dzieciństwa i ciepło ją wspominają, lecz dzisiejsze napoje tego pokroju są jednymi z najbardziej niezdrowych. Mało kto jednak o tym wie i nie jest świadomy jakie skutki może powodować jej nałogowe picie. Jednak sam napój jest nie szkodliwy gdy zrobi się go własnoręcznie, lecz kupiony w sklepie posiada szkodliwe substancje i zachęca szczególnie małe dzieci do jego wypicia samym kolorem.

Co ma wtedy zrobić rodzic, gdy widzi swoją pociechę patrzącą na oranżadę jak na napój godny bogów? Zostaje mu jedynie spełnienie zachcianki dziecka, bo co by innego. Skutkami picia tego napoju są między innymi poważne kłopoty ze zdrowiem, problemy z koncentracją, rozdrażnienie, bezsenność, problemy żołądkowe, alergia, a także astma.

Składniki oranżady poza wodą i cukrem to:

-E952 (cyklaminiany). Cyklaminiany - mogą działać hamująco na metabolizm, oraz wchodzić w interakcje z lekami przeciwcukrzycowymi, sprawiają też, że organizm pozbywa się potasu.
- E951 (aspartam). Aspartam - według niektórych może powodować nowotwory (raka mózgu i układu limfatycznego, wątroby i nerek. Jednak dokładne badania nie potwierdziły tych informacji).
-E950 (acesulfam potasowy), E954 (sacharyna). Acesulfam potasowy - choć ma potwierdzone działanie rakotwórcze i toksyczne to jest dopuszczony do spożycia, producenci muszą napisać jedynie na opakowaniu produktu, co ten zawiera i jakie mogą być skutki spożycia. Sacharyna - według niektórych jest rakotwórcza, jednak badania nie potwierdziły tych rewelacji.
-E-211 (benzoesan sodu). Benzoesan sodu - źle działa na ściany żołądka, absolutnie nie powinny go pić osoby z wrzodami, bo drażni ściany żołądka i zwiększa ból wrzodowy. Trzeba też zdawać sobie sprawę, że z benzoesanu sodu powstaje benzen (wtedy, gdy napój nie jest przechowywany w lodówce albo wystawiony na słońce, ale i pod wpływem witaminy C dodawanej do napojów!)
-E202 (sorbinian potasu). Sorbinian potasu - wywołuje alergie, napady astmy, podrażnienia skóry i zmiany zachowania.
-E122 (azorubina – barwnik czerwony). Azorubina barwi produkty spożywcze na czerwono. W duecie z benzoesanem może wywoływać zaburzenia koncentracji u dzieci i nadpobudliwość, a także zmiany skórne, alergię i napady astmy. Powinny uważać na nią kobiety w ciąży, bo może wywołać skurcze macicy.


Zaskoczeni?

Reasumując powinniśmy uważać na napoje słodkie i starać się je ograniczać do minimum.
Bo w końcu jedna szklanka oranżady nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Więc…

Ktoś ma ochotę na oranżadę? 

Autorką tego artykułu jest
Julia


Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowia, wchodź do tej kategorii na blogu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz