Uwierz w siłę warzyw!

Warzywa... 

Raz się mówi, że są jak najbardziej na plus, a niekiedy słyszę, że trzeba ograniczać to i tamto. Owszem wszystko można spożywać, ale trzeba to robić z umiarem. Warzywa są bogate w wszelkiego rodzaju witaminy oraz składniki odżywcze, ale niedobór, jak i nadmiar może nam zaszkodzić.  Dzisiaj przedstawię wam parę faktów i mitów, oraz trochę informacji na temat warzyw.


Mit

Sałatka i ziemniaki przy obiedzie wystarczą. BZDURA! Przy obiedzie warto jeść warzywa, ale jedna sałatka lub dwa ziemniaki nam nie wystarczą. Najczęściej warzywa przy krojeniu, lub gotowaniu tracą wartościowe substancje.

Fakt

Bardzo często w sałatkach łączy się różnego rodzaju warzywa. Ale czy wiesz, że połączenie ogórka z pomidorem prowadzi tylko do utraty witamin? Niestety tak jest i bardziej zaleca się spożywanie ich osobno, gdyż będzie to bardziej opłacalne dla naszego zdrowia.

Fakt

Zielone warzywa dobrze jest skraplać sokiem z cytryny lub zapijać je sokiem pomarańczowym, ponieważ zawarte w zielonych warzywach żelazo lepiej się wchłania z witaminą C.

Kupuj z głową!

1. Wybieraj zawsze młode i przede wszystkim sezonowe warzywa. Kupowanie pomidorów w styczniu, czy też sałaty w marcu nie jest dobrym pomysłem. Z pewnością będą takie warzywa będą miały wtedy szkodliwe dla nas substancje, takie jak azotany ołowiu, rtęci, czy też pestycydy.
2. Warzywa powinny być jędrne, pachnące, bez plam i śladów pleśni, oraz niezwiędnięte, a czosnek i cebula nie powinny kiełkować.
3. Staraj się kupować warzywa na wagę, a nie te pakowane w folię, albo w paczkach. Warzywa w folii, lub w paczkach mogą być nie świeże, lub mogły być często pryskane.
4. Nie wybieraj gigantycznych i wyrośniętych warzyw, gdyż często ich wielkość pokazuje, że były pryskane konserwantami. Wyjątkiem jest tutaj kapusta, gdyż według specjalistów mniejsza główka kapusty jest gorsza jakościowo i mniej smaczna.
5. Najwięcej sztucznych nawozów przyswajają: szczypiorek, kapusta pekińska, sałata, rzodkiewka, oraz szpinak.


Dlaczego musimy uważać na pestycydy?

Pestycydy – każdy o nich słyszał, ale nikt nie widział. Można więc łatwo stwierdzić, że skoro ich nie widać to ich nie ma… Byłoby to miłe i bezstresowe myślenie, ale… no właśnie jest to małe „ale”. Okazuje się, że pestycydy, które używa się powszechnie w celu ochrony roślin przed szkodnikami, wynaleziono m.in. po to, aby chroniły ludzi przed komarami roznoszącymi malarię. Ale czy naprawdę chcemy wpuszczać do naszego organizmu truciznę dla komarów? Pestycydy wykazują działanie kancerogenne (rakotwórcze), mutagenne (wywołujące zmiany dziedziczne) i teratogenne (prowadzące do wad rozwijającego się płodu). Mówiąc wprost – pestycydy są toksyczne. Każda ich postać jest niebezpieczna dla naszego organizmu.

Warzywa mniej oraz bardziej zanieczyszczone pestycydami: 



Na dzisiaj to tyle, jeśli chodzi o warzywa.

Zapraszam do sekcji komentarzy! 💬 💟


Mam nadzieję, że podobają wam się moje posty dotyczące zdrowego odżywiania.
Za tydzień już nowy, myślę że też interesują artykuł o... jak zwykle będzie to mała niespodzianka 😉


Bibliografia
Julia Bator "Zamień chemię na jedzenie"

Autorką serii wpisów "Trzymaj formę" jest
Kasia





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz