Właściwości kwasu siarkowego (VI)

Przedstawiamy doświadczenie pokazujące właściwości kwasu siarkowego (VI), czyli H2SO4.



Przebieg doświadczenia

Do zlewki wlewamy wodę. Następnie po bagietce wlewamy tam stężony roztwór kwasu siarkowego (VI). Obserwujemy temperaturę na termometrze (woda przed doświadczeniem miała 21⁰C).

Obserwacje

Stężony roztwór H2SO4 wlany do wody powoli opada na dno zlewki. Po wymieszaniu powstaje klarowny, bezbarwny roztwór. Temperatura mieszaniny wzrosła do 37⁰C.

Wnioski

Kwas siarkowy (VI) bardzo dobrze miesza się z wodą, w wyniku czego zachodzi reakcja egzotermiczna.

Autorem tego tekstu jest
Karolina
Autorem filmu jest
Paweł

Zobacz też nasze inne doświadczenia i śledź nasz kanał na youtube! 🎬

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz